PANEL: Přechod organizací k postkvantové kryptografii

V panelu budou diskutovat odborníci z několika soukromých firem a proberou kvantovou hrozbu a s ní spjatý přechod na postkvantovou kryptografii. Tento přechod bude zcela jistě velmi náročným procesem a teprve se ukáže, jak se s ním svět dokáže vyrovnat. Diskutovány budou problémy, které se s tímto přechodem pojí, a možnosti, jak se na tento proces co nejlépe připravit.

Datum a čas

ST 12:30 - 13:30

Anežka Pejlová

Monet+, a.s.

S vystudovanou kryptografií a praxí penetračního testera dnes pracuji jako Security Architect a vedoucí skupiny pro Kryptografii a bezpečnost ve firmě Monet+. Spolupracuji na zakázkách pro největší české bankovní instituce i státní subjekty, poskytuji konzultace v oblasti bezpečnosti a kryptografie, chystám technické bezpečnostní workshopy pro naše lokální i zahraniční partnery a zákazníky, participuji na projektech s univerzitami v rámci EU a v neposlední řadě buduji silnou bezpečnostní kulturu v rámci společnosti (threat modeling program, vzdělávání, bezpečnostní inovace, ...). Mým hlavním pracovním cílem je spokojený uživatel, který používá naše řešení bezpečně a ani o tom neví.

Tomáš Rabas

NÚKIB

Tomáš Rabas působí jako vedoucí oddělení kryptologických analýz na Národním úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost. Kromě různorodých oblastí kryptologie se v poslední době úzce věnuje i kvantovým technologiím a kvantové hrozbě. Kryptologii studoval na Matematicko-fyzikální fakultě UK v bakalářském a magisterském stupni, a nyní si prohlubuje širší znalosti v oblasti bezpečnosti jako doktorand na Fakultě informačních technologií ČVUT se zaměřením na útoky pomocí postranních kanálů.

Roman Cinkais

3Key Company s.r.o.

Roman je zakladatel společnosti 3Key Company, která poskytuje služby a produkty spojené s bezpečnosti v informačních technologiích. Dlouhodobě se věnuje infrastruktuře veřejného klíče a vývoji důvěryhodných služeb jako například řízení certifikátů, digitální podpis, a řízení kryptografických klíčů. V roce 2021 založil open source projekt s názvem CZERTAINLY pro řízení životního cyklu důvěryhodných služeb, který má za cíl pomáhat společnostem zvyšovat agilitu v oblasti kryptografie a chránit vůči vnějším i vnitřním kybernetickým hrozbám. Roman vystudoval matematické metody informační bezpečnosti na Karlově Univerzitě. Je členem mezinárodní neziskové organizace PKI Consortium, kde vede vývoj PKI maturity modelu a je držitelem několika bezpečnostních certifikací.

Miloš Soukup

IBM

Ing. Miloš Soukup je absolvent dvou vysokých skol, prošel několika pozicemi v zahraničních společnostech na různých manažerských a technických postech zaměřených na bezpečnost. (Indra, Kapsch, S&T, IBM). V současné době působí jako Business Technology Leader a Quantum Ambassador ve společnosti IBM. Zapojuje se do rady aktivit souvisejících s PQS (PostQuantumSafe), včetně reálného nasazeni a implementaci schválených PQS algoritmu na prostředcích IBM a systémech 3.stran.