Otevřený hardware v roli bezpečnostní sondy

Otevřený hardware se svobodným operačním systémem může být využit jako bezpečnostní sonda.

Toto možné využití bude demonstrováno na příkladu routeru Turris, který vznikl původně jako bezpečnostní sonda našeho programu Turris Sentinel. Tento bezpečnostní výzkum probíhá i nadále. Je možné se do programu zapojit, pomoci sbírat data a současně je použít ke své ochraně. V rámci organizace lze také použít router Turris jako zdroj dat pro interní bezpečnostní analýzu. Workshop se zaměří na funkce, které jsou k dispozici běžným zákazníkům, tak i na možnosti které by mohly být zajímavé při nasazení otevřeného hardwaru ve firemní sféře ke zvýšení bezpečnosti. 

Cílem workshopu je ukázat uživatelům, že otevřený hardware se svobodným operačním systémem může být efektivním řešením pro domácí i firemní bezpečnost.

Datum a čas

PO 9:00 - 11:00

Michal Hrušecký

Michal Hrušecký

CZ.NIC
Vystudoval Informatiku na MFF UK. Působil několik let ve firmě SUSE Linux, kde se podílel na vývoji distribuce openSUSE. Ve sdružení CZ.NIC pracuje od roku 2016 na projektu open-source routeru Turris. Od roku 2019 tento projekt vede. Pod projekt Turris spadá nejen výroba hardware a software pro router jako takový, ale i bezpečnostně výzkumný projekt Turris Sentinel, zabývající se sběrem dat o útocích na běžné uživatele.